Mijn naam is Maike de Bont, ik ben opgegroeid met huisdieren en wist al vroeg dat ik later ‘iets met dieren’ ging doen. Na mijn opleiding tot paraveterinair werkte ik enkele jaren in de praktijk maar miste daar het directe en oprechte contact tussen mens en dier. Daarom verlegde ik mijn passie en ambitie naar de interactie tussen mens en dier.
In 2008 ben ik als vrijwilliger met mijn toenmalige hond Rowan na een driedaagse cursus gestart met vrijwilligerswerk bij Stichting ZorgDier Nederland (www.zorgdier.nl).
Van 2009 – 2012 heb ik hier praktijk ervaring opgedaan en ben ik opgeleid tot professioneel dierbegeleidster. Na het doorlopen van een driejarige interne opleiding tot praktijkinstructeur werd ik aangesteld als projectcoördinator van diverse regionale huisdier ondersteunde projecten in Nederland.
In 2010 kwam de kat op mijn pad! In samenwerking met ZorgDier startte toen het innovatieproject ‘Een kat in de markt’ om de inzet van katten in de zorg te stimuleren. Hiervoor heb ik vijf katers geselecteerd, opgevoed, gesocialiseerd en getraind waarmee ik mij samen inzet voor verschillende cliëntgroepen.
In 2013 volgde ik met succes de HBO Minor Dieren in therapie, training en coaching bij CAH Vilentum in Dronten. Daarnaast heb ik veel praktijkervaring en een breed portfolio opgebouwd, de ideale basis voor mijn eigen onderneming! Waardoor ik vanaf april 2013 als freelancer onder de naam ‘MAAIKE’ huisdier ondersteunde interventies (activiteiten, therapie en onderwijs) aanbiedt aan cliënten binnen zorg en welzijnsinstellingen, het speciaal onderwijs en particulieren.
Inmiddels bezoek ik ruim 14 jaar kwetsbare mensen in instellingen en thuissituaties.
Ik werk samen met mijn vier katten en vier honden in diverse zorg en welzijnspraktijken, zoals ouderenzorg, psychiatrie, forensische zorg, gehandicaptensector, (speciaal) onderwijs, hospice of in particuliere settings. Ook werk ik al enkele jaren mee aan wetenschappelijke effectstudies op het gebied van huisdier ondersteunde interventies.
Mijn passie is de interactie tussen mensen en dieren, vandaar de slogan ‘verbinden door dieren’.